مفهوم شناسی جهادتبیین از دیدگاه رهبری
از سوی رهبر معظم انقلاب، ترکیب دو واژه «جهاد» و «تبیین» بهصورت توأمان مورد توجه قرار گرفته است. چراکه واژهی «جهاد» عبارت است از مبارزه و تلاش و کوشش در راه پیشبرد هدفی که با درگیریِ با دشمن همراه است ، بر این اساس هر تلاش و کوششی جهاد نخواهد بود. زیرا از شرایط اصلی جهاد، مقابله با حرکت خصمانه و غرضآلود دشمن است .
از اين رو رهبر انقلاب اسلامي ، هرتلاشی را جهاد نمي داند زيرا تلاشهای علمی, تلاشهای اقتصادی خوب و به جاست، اما جهادنیست.
جهاد، یعنی تلاشی که هدف گیری در مقابل دشمن در آن وجود داشته باشد؛ این جهاد است, در اصطلاح اسلامی و منطق اسلامی، جهاد این کاری است که در مقابل دشمن انجام می گیرد. شما اگر کار اقتصادی بکنید برای مقابله با دشمن، می شود جهاد؛ کار علمی و تحقیقی بکنید بر ای مقابله با دشمن، میشود جهاد؛ حرف بزنید، تبیین کنید برای خنثی کردن وسوسه دشمن، میشود جهاد؛ اینها همه جهاد است . پس مهم این است که ما عرصه جهاد راتشخیص بدهیم که در هر زمانی در چه عرصه ای باید جهاد کرد. این خیلی مهم است
همچنين تبیین،از حیث معنای لغوی واضح وآشکارنمودن و پرده برداری ازچیزی است.
واژهی «تبیین» به معنای روشنگری، بیان منطقی، مستدل و دور از هیاهو و جنجال است. زیرا مساله «تبیین» و بیان حقیقت، از عمده اهداف انبیاء الهی بوده است. چراکه عدم شناخت حقیقت، عامل مهمِ گمراهی انسان است بههمین جهت بایستی حقیقت را آشکار کرده و گرههای ذهنی را باز نمود؛ بر این اساس جهاد فکری نیز از انواع جهاد بوده و باید دشمنی را که ممکن است از طریق انحراف فکر واندیشهها، انسان را در ورطهی خطا و اشتباه انداخته و عنصر جوان و عموم مردم را غافل نماید؛ از آن جلوگیری نمود.